svētdiena, 2011. gada 10. aprīlis

Nacionālā apvienība vēl neveidos vienu partiju

http://www.apollo.lv/portal/news/articles/234836


Nacionālā apvienība jau gatavojas varas pārņemšanai
LETA Sestdiena, 9. aprīlis (2011)
Nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK»(VL-TB/LNNK) sestdien Kara muzejā rīkoja pašvaldību deputātu un grupu vadītāju konferenci, lai sāktu gatavoties nākamajām vēlēšanām un varas pārņemšanai Latvijā pēc astoņiem gadiem.
Uzdevumu - pēc astoņiem gadiem būt ne tikai valdībā, bet kļūt par valdības veidotājiem - nacionālajai apvienībai izvirzīja Saeimas deputāts, «Visu Latvijai» (VL) līderis Raivis Dzintars.


Viedokļi par to, vai 2013.gada pavasarī, nākamajās pašvaldību vēlēšanās TB/LNNK startēs ar atsevišķu deputātu kandidātu sarakstu vai kopā ar VL, konferencē dalījās.

Valmieras domes deputāts Romāns Naudiņš iestājās par to, lai 2013.gada pašvaldību vēlēšanās balsotājiem tiktu piedāvāts vienotas partijas zīmols - nacionālā apvienība. Pēc viņa teiktā, jo ilgāk tiks vilcināta nacionālās apvienības izveidošana, jo spēcīgākas kļūs «Vienotība» un «Zaļo un zemnieku savienība».

Reklāma

Savukārt Limbažu novada domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Gints Rožkalns pauda viedokli, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās «tēvzemiešiem» izdevīgāk ir startēt atsevišķi. Par kopīgas partiju veidošanu, pēc Rožkalna domām, varēs lemt pēc pašvaldību vēlēšanām.

Rožkalns arī norādīja, ka Latvijā aizvien aktīvāk tiek dibinātas reģionālās partijas, kurās ir pazīstami cilvēki, kuri ieguvuši autoritāti vietējo iedzīvotājos, un viņiem ir labas iespējas uzvarēt pašvaldību vēlēšanās. Rožkalns aicināja TB/LNNK sadarboties ar vietējām partijām.

Priekules novada Kalētu pagasta pārvaldes vadītājs Dzintars Kudums teica, ka kurzemnieku domas par VL-TB/LNNK apvienošanos ir ļoti dažādas. Liepājā šo ideju vērtējot kritiski, jo TB/LNNK sadarbība ar VL esot tikai epizodiska. Arī Grobiņā dominējot viedoklis, ka TB/LNNK pašvaldību vēlēšanās jāstartē ar atsevišķu sarakstu.

Bauskas pārstāvis Raitis Ābelnieks apgalvoja, ka daudzas VL nodaļas pastāv «tikai uz papīra».

Konferencē tika arī norādīts, ka panākumi pašvaldību vēlēšanās lielā mērā ir atkarīgi no vietējās preses attieksmes, kura deputātus kandidātus var «gan celt, gan nogremdēt».

Konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka ļoti rūpīgi jāveido deputātu kandidātu saraksti. Pašvaldību vēlēšanās partiju piedāvātajām programmām neesot nekādas nozīmes, visu izšķirot deputātu kandidātu personības.

Lai arī visu vēlētāji apgalvojot, ka grib redzēt «jaunas sejas», balsošanas zīmē «plusiņus» saņemot galvenokārt atpazīstami vietējie līderi.

Engurē TB/LNNK, startējot kopā ar Tautas partiju, ieguvusi 58% vēlētāju atbalstu un deviņus mandātus. Bet neviens no ievēlētajiem deputātiem nav TB/LNNK biedrs - tikai atbalstītāji, kuri regulārus kontaktus ar partiju neuztur.

Konferencē tika atzīts, ka nacionālās apvienības «sāpju bērns» ir Latgale, kur tai nav nekādas ietekmes un nesen tika zaudēts Balvu mēra amats un ir izjukusi TB/LNNK Balvu nodaļa.

Nacionālā apvienība gatavojas rīkot īpašu diskusiju par startu nākamajās Rīgas domes vēlēšanās, kur, lai gūtu panākumus, ir jāapvieno iespējami plašāks latvisko partiju spektrs. Noteiktas cerības vadības maiņai Rīgā nacionālā apvienība saista ar «Saskaņas centra» līdera Nila Ušakova ambīcijām, kurš taču negribēšot samierināties tikai ar Rīgas mēra amatu.

Lielas cerības nacionālās apvienības popularitātes celšanā konferences dalībnieki saistīja ar desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu par ierosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz pāreju uz mācībām valsts finansētās skolās latviešu valodā.

Jaunievēlētās Centrālās vēlēšanu komisijas loceklis Ritvars Eglājs izvirzīja uzdevumu - katrā novadā savākt divas reizes vairāk parakstu, nekā nacionālā apvienība ieguva 10.Saeimas vēlēšanās.

Savukārt Normunds Broks brīdināja: ja nacionālā apvienība izgāzīsies parakstu vākšanas kampaņā, tas negatīvi atsauksies uz tās turpmāko pastāvēšanu. Broks arī atzina, ka par ierosinātajiem Satversmes grozījumiem nacionālo apvienību «spārda» ne tikai krieviski runājošie, bet arī latviešu partiju flangā uzskata par «baigajām maitām».

Abi VL līderi, kas piedalījās konferencē, dedzīgi iestājās par nacionālās apvienības kā vienotas partijas veidošanu. Dzintars uzsvēra, ka «konsekventi jāiet apvienības ceļš», tas, pēc viņa vārdiem, radīs «lavīnas, sniega bumbas efektu».

Arī Saeimas deputāts Imants Parādnieks uzsvēra, ka, lai arī nekāds dokuments par vienotas partijas veidošanu vēl nav parakstīts, VL un TB/LNNK šā gada beigās būtu jāsasauc kongresi, kuros tiktu lemts par vienotas partijas veidošanu. Savukārt nākamā gada sākumā varētu organizēt nacionālās apvienības dibināšanas kongresu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru