piektdiena, 2010. gada 5. novembris

''Telegraf'' nonāk Krievijas baņķiera ietekmē

http://www.ir.lv/2010/11/4/telegraf-nonak-krievijas-bankiera-ietekme

Iepriekš ar Ventspils miljonāra Oļega Stepanova finansējumu saistītais laikraksts ''Telegraf'' pirms mēneša mainījis īpašniekus – par izdevniecības jauno saimnieku, visticamāk, kļuvusi ar Krievijas banku magnātu Vladimiru Antonovu saistītās Lietuvas bankas ''Bankas Snoras'' meitasfirma, vēsta portāls Pietiek.
Oficiāli darījums, par kuru jau medijos izplatījušās neapstiprinātas ziņas, netiek publiskots, taču ''Telegraf'' izdevēja padomes priekšsēdis Jānis Jurkāns apstiprinājis, ka īpašnieku maiņa notikusi.

Krievu valodā iznākošajam dienas laikrakstam ''Telegraf'' ir arī interneta portāli Telegraf.lv un Kriminal.lv, to īpašnieks bija akciju sabiedrība ''News Media Group'' (NMG), kas kopš izveidošanas 2008.gada rudenī saistīta ar Ventspils miljonāru, tā saukto Lemberga oponentu Oļegu Stepanovu un viņa finansējumu. Pirms tam ''Telegraf'' piederēja baņķiera Valērija Belokoņa firmai ''Belokon News''. Oficiāli Stepanovs saistību ar ''Telegraf'' noliedzis un nedēļas laikā nav atbildējis uz Pietiek jautājumu par laikraksta izdevēja pārdošanu. Uzņēmumu reģistrā pieejamie dati pagaidām neliecina, ka būtu notikusi īpašnieku vai padomes dalībnieku maiņa.

''Zinu, ka vecie īpašnieki uzņēmumu ir pārdevuši, bet man nav zināms, kas to ir nopircis,” teica Jurkāns. Viņš atzina, ka izmaiņas NMG amatpersonas nav mainījušās, taču arī ''kopš tā laika, kad pārdeva, neviena padomes sēde nav notikusi”. Jurkāns netieši atzina, ka jau vasarā notikušajās sarunās par ''Telegraf'' pārdošanu piedalījies kopā ''ar Stepanova kungu”.

''Telegraf'' īpašnieku maiņa netieši saistīta ar Stepanova vēlmi atbrīvoties no pagaidām zaudējumus nesošā mediju biznesa un trauslo pamieru, kas noslēgts starp tā sauktajā Ventspils karā karojošām pusēm – Lembergu un Lemberga oponentiem – par Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu pārdošanu, pieļauj Pietiek.

''Bankas Snoras'' ir lielākā ''Latvijas krājbankas'' īpašniece. Krievijas magnāta Antonova interese par ''Telegraf'' iegādi tiek skaidrota ar ''Snoras'' mērķiem Baltijā attīstīt mediju biznesu. 2009.gada vasarā ''Snoras'' izveidoja finanšu investīciju meitasfirmu ''Snoro media investicijos'', lai investētu informācijas jomā strādājošos uzņēmumos Baltijas valstīs. Šī ''Snoras'' meitasfirma ir 34% īpašniece Lietuvā vadošajā mediju grupā ''Lietuvos rytas'', kas izdod vienu no lielākajiem dienas laikrakstiem ar tādu pašu nosaukumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru