sestdiena, 2010. gada 6. novembris

Koalīcijai nebūs vairākuma trijās Saeimas komisijās

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/352964-koalicijai_nebus_vairakuma_trijas_saeimas_komisijas

LETA 2010. g. 5. novembrī

Koalīciju veidojošajām partijām - apvienībai "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) - nebūs vairākuma trijās no 16 Saeimas komisijām, liecina Saeimas apstiprinātais deputātu sadalījums komisijās.


Saeimas Nacionālās drošības komisijā, kurā ir pa vienam katras frakcijas deputātam, no pieciem tās locekļiem tikai divi pārstāvēs koalīciju - Gundars Daudze (ZZS) un Dzintars Zaķis ("Vienotība"). Lai iegūtu vairākumu un varētu oponēt opozīcijā esošajiem Andrim Šķēlem (PLL) un Jānim Urbanovičam (SC), viņiem būs jārēķinās ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvja Gaida Bērziņa palīdzību. VL-TB/LNNK gan ir atstāta opozīcijā, tomēr ar savu balsojumu par premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") pierādījusi, ka joprojām vēlas sadarboties ar koalīciju.

Mazākumā koalīcija būs arī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kurā arī ir pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas. Šajā komisijā koalīciju pārstāvēs Janīna Kursīte-Pakule ( "Vienotība") un Jānis Klaužs (ZZS), bet opozīciju - Imants Jānis Bekešs (PLL), Vitālijs Orlovs (SC) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), kurš gan varētu vairāk atbalstīt koalīciju nekā opozīciju.

Vienādā skaitā - pa pieciem - gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti ievēlēti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Šajā komisijā darbosies opozīcijas deputāti Jānis Ādamsons (SC), Imants Jānis Bekešs (PLL), Ivans Klementjevs (SC), Mihails Zemļinskis (SC) un Visvaldis Lācis (VL-TB/LNNK), kā arī koalīcijas pārstāvji Ainars Latkovskis ("Vienotība"), Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"), Guntis Rozītis (ZZS), Kārlis Seržants (ZZS) un Aivars Volfs ("Vienotība").

Tas gan nav traucējis komisijas priekšsēdētāja amatu jau iegūt "Vienotības" pārstāvim Latkovskim.

Ievēlētajās Saeimas komisijās ir no pieciem līdz 19 deputātiem. Mazākās ir Nacionālās drošības komisija un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kurās ir pa pieciem deputātiem, bet lielākā - Eiropas lietu komisija ar 19 deputātiem.

Visās komisijās, izņemot divas, ir pārstāvēti katras frakcijas deputāti. Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) deputātu nav Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, bet Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā nav neviena VL-TB/LNNK deputāta.

Reklāma

Kā ziņots, Saeima vakar apstiprināja 16 parlamenta komisiju sastāvu un ievēlēja piecu komisiju vadītājus. Pārējo 11 komisiju priekšsēdētājus plānots ievēlēt nākamās nedēļas sākumā, pastāstīja Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis ("Vienotība"), kura pienākums ir sasaukt un līdz priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīt pirmās komisiju sēdes.

Par Eiropas lietu komisijas vadītāju tika ievēlēts Imants Viesturs Lieģis ("Vienotība"), Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāju - Ilze Viņķele ("Vienotība"), Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju - Ina Druviete ("Vienotība"), Ārlietu komisijas priekšsēdētāju - Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība"), bet par Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju ievēlēja Latkovski.

Pirmdien, 8.novembrī, plānots ievēlēt priekšsēdētājus deviņām komisijām - Pieprasījumu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, Juridiskajai komisijai, Nacionālās drošības komisijai, Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Pilsonības likuma izpildes komisijai. Pirmā komisijas sēde notiks plkst.11, bet pēdējā - plkst.16.30.

Atlikušajām divām komisijām - Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai - vadītājus plānots ievēlēt otrdien, 9.novembrī. Pirmā komisijas sēde paredzēta plkst.9, bet otrā - plkst.9.30.

Saskaņā ar Saeimas pieņemto lēmumu katrs deputāts var būt tikai vienā no šīm deviņām komisijām - Ārlietu komisijā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, Juridiskajā komisijā, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, kā arī Sociālo un darba lietu komisijā.

Katrs tautas kalps varēs būt arī vienā no pārējām septiņām komisijām - Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, Pieprasījumu komisijā, Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, Saimnieciskajā komisijā, Nacionālās drošības komisijā, Pilsonības likuma izpildes komisijā un Eiropas lietu komisijā.

Noteikumos paredzēta kārtība, cik deputāti no vienas frakcijas var ieņemt vietas katrā komisijā, piemēram, divus (trīs, četrus) deputātus no vienas frakcijas pirmajās deviņās komisijās var ievēlēt tikai tad, ja katrā no šīm komisijām ir jau pa vienam (diviem, trim) frakcijas deputātam.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā un Nacionālās drošības komisijā var ievēlēt tikai pa vienam deputātam no katras frakcijas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru