otrdiena, 2010. gada 20. jūlijs

SC draud ar Maskavas atbalstītu bruņotu apvērsumu Latvijā

Urbanovičs draud ar Biškeku Latvijā; eksperts: tas ir bīstams salīdzinājums.
http://www.diena.lv/lat/politics/hot/urbanovics-ja-musu-plans-neizdosies-latvija-bus-biskeka

Saskaņas centrs var strādāt ar visām partijām, taču vispirms rosinu vienoties par to republiku, kuru mēs veidosim – par to formulu, pēc kuras strādās jaunā valdība, intervijā avīzei Telegraf saka Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Ja neizdosies īstenot viņa redzējumu, Latvijā «būs Biškeka*», teic politiķis.

«Mēs saviem partneriem, ar kuriem runājam jau tagad, sakām – lai tie, kuri ir ievēlēti Saeimā, tur arī sēž. Premjeru izvēlēsimies pēc programmas, ko savstarpēji saskaņosim. Bet par izpildītājiem – ministriem – pieņemsim labākos nozaru profesionāļus,» saka J.Urbanovičs.

Viņš arī norāda, ka «nevarēs ne Ainārs, ne Andris, ne Aivars man pateikt, ka šis ir neitrāls cilvēks, ja es zinu, ka nav. Jāņem tie, kuri gatavi strādāt visiem, kuriem ir karjeras ambīcijas». Un tādi cilvēki esot.

J.Urbanovičs uzskata, ka šie cilvēki ir jānoalgo uz četriem gadiem un jānodrošina ar visu nepieciešamo, lai «nebūtu partiju uzraudzības pār dažām ministrijām». Partiju uzraudzību pār jauno valdību pēc vēlēšanām J.Urbanovičs redz kā kopīgu koalīcijas uzraudzību pār premjeru un viņa komandu. Uz citiem noteikumiem viņš neesot gatavs parakstīties.

Avīzes vaicāts, ko viņam par to atbildējuši Aivars, Andris un Ainārs, J.Urbanovičs teica, ka neviens neesot teicis «nē». Tikai norādījuši, ka «kaut kas tāds nekad nav bijis».

Taču arī tādas situācijas, kāda ir tagad, nekad iepriekš nav bijis, bilst J.Urbanovičs. «Ja to neizdosies izdarīt, būs Biškeka,» saka SC frakcijas vadītājs.

«Bīstams un neveiksmīgs salīdzinājumus, kas varētu norādīt uz vājas pozīcijas apzināšanos,» par J.Urbanoviča izteikumu saka politologs Andris Sprūds. «Maigi izsakoties, šāds izteikums man šķita pārsteidzošs. To var uzskatīt arī par priekšvēlēšanu kampaņas daļu. Priekšvēlēšanu laikā partijas izmanto visus līdzekļus - gan labus, gan bailes un bažas raisošus. Iespējams, Urbanovičš nav apzinājies salīdzinājuma bīstamību vai arī šādi izteicies, jūtot vāju pozīciju,» saka politologs.

«Nelabvēlīgu apstākļu sakritības gadījumā šādi notikumi ir iespējami. Tas nav izslēdzams,» par iespējamību, ka Latvijā varētu risināties Kirgizstānai līdzīgi notikumi, atzīst A.Sprūds. Kā vienu no veicinošiem apstākļiem politologs min spēcīgu radikāļu savairošanos.

Jau ziņots, ka ar SC, kuram prognozē lielu atbalstu Saeimas vēlēšanās, ir gatavi pēc vēlēšanām sadarboties gandrīz visi politiskie spēki, piesardzīgāki savos izteikumos ir partiju apvienība Vienotība.

* Kirgizstānas galvaspilsēta, kur šogad pavasarī opozīcija pārņēma varu valstī, bet ielu sadursmēs bojā gāja daudzi simti cilvēku. Vēlāk nemieri izpletās citos valsts rajonos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru