svētdiena, 2010. gada 11. aprīlis

Vilis Vītols: Vienotībai jāpieņem arī Visu Latvijai!

"Latvijas Avīzes" žurnālistu Voldemāra Krustiņa un Daces Kokarevičas saruna ar sabiedrisko darbinieku un mecenātu Vili Vītolu.
http://www.visulatvijai.lv/news.php?readmore=1156319016
Fragmenti:
"V. Krustiņš: – Jūsu nesen iznākušo grāmatu "Savējiem" izlasīs cilvēki, kuriem interesē Latvija. Grāmatas vērtība ir tā, ka esat pateicis atklāti savas domas. Šodien viens otrs politisks darbinieks un pat partija, kas skaitās ļoti progresīva, diez vai atļautos teikt to, ko jūs esat pateicis, un diez vai ļautu saviem biedriem paust tādus vērtējumus. Kopš grāmatas uzrakstīšanas jau pagājis laiks, ir jauni notikumi, jauni vērojumi un vērtējumi, tāpēc vaicāšu – ko vēl neesat pateicis un kad rakstīsit otru grāmatu?

V. Vītols: – Esmu laimīgā situācijā – nevēlos ieņemt kādu jaunu amatu. Turklāt esmu jau vecumā, kad cilvēks var atļauties teikt, ko domā. Jaunībā ir citādi – jāraugās, lai viss būtu pateikts politiski korekti. Jau tā šodien latviešu vidū ir tik daudz strīdu... Es centos rakstīt tā, lai nevienam neko nepārmestu. Un negribu jaukties politikā, jo tas nāk par sliktu fondiem, kuros darbojos. Otru grāmatu laikam neuzrakstīšu.

– Jūs esat bijis piesardzīgs politikā... Droši vien pareizi darāt. Jā, šīs mūsu grupas, partijas un dažādie veidojumi, kas ir politikā, ir dažādi un reizēm – dīvaini.

– Es domāju, ka "Vienotībai" vajadzētu pieņemt arī "Visu Latvijai!". No vienas puses, izskatītos tā kā par daudz uz labo pusi, bet, no otras puses, vajadzētu uzlūgt "Vienotībā" arī sociāldemokrātus. Tad jau būtu tāda maza Tautas fronte un uzvara oktobrī būtu gandrīz nodrošināta."

"– Sakiet, ko jūs domājat par nodokļiem, ko tagad sola arvien likt klāt mājām, zemesgabaliem?

– Mūsu nodokļu sistēma līdz šim bija ļoti nepareiza. Arī netaisna. Tiem cilvēkiem, kas pelna algu, bija uzkrauta visa lielā nasta. Turpretī dividendes, banku procenti un kapitāla pieaugums ar nodokļiem nebija aplikts.

– Tagad kapitāla piesaistīšanai dos dzīvesvietas atļaujas...

– Doma par tām uzturēšanās atļaujām nav slikta, tikai skaitļi ir nepareizi. Cik zinu, piemēram, lai Honkongas ķīnieši Kanādā dabūtu uzturēšanās atļaujas, viņiem vajadzēja ieguldīt vienu miljonu Kanādas dolāru. Ja Latvijā tie griesti būtu saprātīgi, piemēram, miljons eiro...

– Kanāda ieguldītāju acīs ir kaut kas cits un Latvija – kaut kas cits...

– Izmantojot šo iespēju, Kanādas rietumu krastā ir sabraukuši tik daudz ķīniešu, ka vankūverieši sāk nopietni uztraukties.

Ja tie skaitļi paliks tādi, kā paredzēts likuma pirmajā versijā, arī mums būs par ko uztraukties, jo tad varam citu vidū sagaidīt te dažādus nevēlamus elementus. Ja investors iegulda vienu miljonu eiro, tad cita lieta. Bet, ja griesti būs 25 000 lati, tad mums te sabrauks bariem tādu, kuri neko valstij nedos. Sauksim lietas īstajos vārdos – uzturēšanās atļaujas saņems iebraucēji no Austrumiem. Nevienam vācietim vai zviedram tāda atļauja nav vajadzīga. Mums jau tagad ir pamatīga pieredze ar iebraucējiem no Austrumiem. Liela daļa no viņiem izrāda necieņu pret latviešu valodu, to nemaz nemēģina iemācīties. Šie cilvēki nav nekādi investori, tie tikai padziļinās mūsu sociālās problēmas.

Vēl par īpašuma nodokļiem. Pagājušos astoņpadsmit gadus mēs bijām pieraduši, ka nodokļi kopumā bija zemi, izņemot tos nodokļus, ko cilvēki maksā sakarā ar algu. Bet citur tā nav. Piemēram, maniem vecākiem bija dzīvoklis Floridā. Viņi maksāja pusotru procentu gadā. Un īpašuma vērtību kontrolēja un pārskatīja ik pa diviem vai trim gadiem. Parasti nodokļi palielinājās.

– Viņiem droši vien bija kādi iekrājumi bankā?

– Bija gan."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru