ceturtdiena, 2010. gada 8. aprīlis

U.Gruntmanis: LPP/"LC" piesaka sevi kā Latvijas pārtikušāko cilvēku atbalstītāja

U.Gruntmanis: LPP/"LC" piesaka sevi kā Latvijas pārtikušāko cilvēku atbalstītāja
08.04.2010. Uģis Gruntmanis, ārsts, Teksasas universitātes asociētais profesors
LA: http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/komentari..viedokli/?doc=75980

Izlasot LPP/"LC" iesniegtos dokumentus valdībai "ekonomikas uzlabošanai", pārņem šausmas un neizpratne, it sevišķi par vienu no ieteikumiem – neaplikt ar nodokli ienākumus vienai personai, ja tie pārsniedz 30 000 latu. Es neparakstījos! Ja gada ienākumi pārsniedz 30 000 latu, tātad 2500 latu mēnesī, ienākuma nodoklis virs šīs summas nebūs jāmaksā!

Tātad visi, kas pelna 250, 500, 1000, 1500, 2000 latus, maksās pilnu ienākuma nodokli, bet tie, kas pelna vairāk par 2500 latiem mēnesī (teiksim Ls 10 000), maksās tikai un vienīgi 625 latu nodokli.

Kurā valstī vēl tā ir? Vai Šlesera kungs var minēt kaut vienu piemēru?

Ir absolūti skaidrs, ka, darot tieši pretēji šim plānam, tas ir, samazinot nodokļus tiem, kas pelna mazāk nekā 2500 latu mēnesī, un it sevišķi tiem, kas pelna mazāk nekā 1000 latus mēnesī, šie cilvēki pirks kartupeļus, maizi un tomātus, līdz ar to aktīvi stimulēs ekonomiku. Savukārt cilvēki, kas pelna 2500 latu mēnesī un vairāk, veidos uzkrājumus un ekonomiku nestimulēs.

Latvijā pašreiz jau ir tā saucamais "flat tax" jeb visiem vienāds ienākuma nodoklis, kas jau tāpat ir sociāli negodīgs. Tāds ir vēl tikai Bulgārijā, Albānijā, Čehijā, Igaunijā, Gruzijā, Kazahstānā, Irākā, Kirgizstānā, Lietuvā, Mongolijā, Maķedonijā, Ukrainā, Krievijā. Taču nevienā rietumvalstī tāda nav! Attīstītās valstīs tie, kas pelna vairāk, maksā lielāku ienākuma nodokli.
Šeit ir vietā atgādināt, ka daudzi ir par to, lai atbalstītu uzņēmējus, kas iegulda līdzekļus vietējos uzņēmumos. Taču jau šobrīd uzņēmējdarbībā iegūto peļņu, kas ieguldīta atpakaļ uzņēmumā, ar ienākuma nodokli neapliek. Tāpēc Šlesera kunga ieteiktā nodokļu samazināšana ekonomiku nestimulēs, bet vēl vairāk palielinās budžeta deficītu (valstij būs jāaizņemas vairāk naudas no aizdevējiem vai jāsamazina pensijas, vai jādara abas lietas kopā), kā arī padziļinās jau tā milzīgo plaisu starp Latvijas visvairāk pārtikušajiem un pārējiem.

Diemžēl Šlesera kungs un LPP iesaka pilnīgi pretēju rīcību, un tā vien šķiet, ka šī partija ir visatklātākā Latvijas pārtikušāko cilvēku atbalstītāja. Viņi, saņemot šo nodokļu atlaidi, varēs pieticīgi "ziedot" 100 minimālās mēneša algas, kas Šlesera kungam ļaus sevi reklamēt kā "darītāju" un nevis kā "izdevumu samazinātāju, naudas prasītāju un kurnētāju"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru