svētdiena, 2011. gada 2. oktobris

Valdis Liepiņš par un pret koalīciju ar SC, Zatlers melo

http://www.diena.lv/latvija/politika/zrp-deputats-liepins-pielauj-ka-varetu-pamest-partiju-pec-sc-aicinasanas-koalicija-13906674

ZRP deputāts Liepiņš pieļauj, ka varētu pamest partiju pēc SC aicināšanas koalīcijā
Diena, LETA, 2011. gada 1. oktobris

No Zatlera reformu partijas (ZRP) jaunajā Saeimā ievēlētais deputāts Valdis Liepiņš pagaidām izvairīgi runā par savu iespējamo tālāko rīcību pēc ZRP lēmuma koalīcijā aicināt apvienību ''Saskaņas centrs'' (SC), nevis nacionālo apvienību ''Visu Latvijai!''-''Tēvzemei un brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK).

Liepiņš iepriekš kopā ar domubiedriem no ZRP bija sagatavojis memorandu, kurā norādīja, ka SC iesaistīšana koalīcijā patlaban neesot iespējama un ka valdība jāveido kopā ar nacionālo apvienību.

Šodien konkrētu viedokli par savu iespējamo tālāko rīcību Saeimā Liepiņš nevēlējās paust, norādot, ka to darīšot pirmdien. Savukārt taujāts, vai viņš pēc SC iesaistīšanas koalīcijā varētu pamest ZRP, Liepiņš atbildēja, ka ''viss kas iespējams''.

Liepiņš iepriekš norādījis, ka neesot principā pret SC iesaisti valdībā nākotnē, taču uzskata, ka to nevar darīt patlaban. Galvenais iemesls - neesot pārliecības par SC spēju būt lojālam Latvijas valstij.

ZRP jaunievēlētais deputāts uzskata, ka vispirms SC jāizslēdz no savām rindām Latvijas padomju okupācijas fakta stingrākie noliedzēji - Alfrēda Rubika vadītā Latvijas Sociālistiskā partija. Nepieņemams esot arī "saskaņiešu" līgums ar Kremļa partiju "Vienotā Krievija", SC esot arī jāparāda reāli darbi latviešu valodas pozīciju nostiprināšanā. Pagaidām neesot arī ticības, ka uz SC kā valdības partneri varēs droši paļauties un viņi balsojumos nebloķēsies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Tāpēc ZRP un ''Vienotības" trešais koalīcijas partneris var būt tikai nacionālā apvienība, uzskata Liepiņš. Runāt par SC iekļaušanu koalīcijā varot tikai pēc iepriekš minēto šķēršļu likvidēšanas.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim.

“Vienotība” par šādu lēmumu esot nepatīkami pārsteigta, savukārt SC to vērtē pozitīvi un jau nodēvējusi par “vēsturisku soli”.

ZRP valde savā šīs nakts paziņojumā arī norādījusi uz priekšnosacījumiem sadarbībai ar SC: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. “Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no SC, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar SC, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. SC jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem, tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas," teikts ZRP paziņojumā.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

*******************************
Savukārt Delfi / LETA 1. oktobrī raksta:

http://www.delfi.lv/news/national/politics/zatlers-pilsoniskas-savienibas-pazinojums-mums-atvera-acis.d?id=40935243

Kā apgalvoja Zatlers, arī Saeimā ievēlētais deputāts Valdis Liepiņš, kurš iepriekš kopā ar domubiedriem norādījis, ka SC iesaistīšana koalīcijā patlaban neesot iespējama un ka valdība jāveido kopā ar nacionālo apvienību, esot pievienojies partijas kopējam viedoklim ar nosacījumu, ja SC ir gatavs atbalstīt ZRP sākotnēji definētos desmit darbības principus.

Uz to Liepiņš ir atbildējis twitter'ī:
"Zatlera kunga delfos teiktais, ka es "esot pievienojies partijas kopējam viedoklim" neatbilst patiesībai. Valdis Liepiņš"
Tātad Zatlers melo.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru