ceturtdiena, 2011. gada 6. oktobris

Urbanovičs aicinatu uz ārpusparlamentārām aktivitātēm

http://www.ir.lv/2011/10/6/urbanovics-pielauj-aicinat-uz-arpusparlamentaram-aktivitatem

Urbanovičs var aicināt uz “ārpusparlamentārām aktivitātēm”

Intervijā krievu radio SC līderis uzsver vēlmi miermīlīgi panākt vienošanos par koalīciju, pretējā gadījumā pieļauj plānu B.

Viens no apvienības "Saskaņas centrs" (SC) premjera amata kandidātiem Jānis Urbanovičs 4.oktobrī intervijā krievu radio "Radio Baltkom" (http://www.youtube.com/watch?v=CXiQdiooj2A&feature=player_embedded) vairākkārt uzsvēra, ka, SC nenonākot valdībā, varētu tikt izteikts aicinājums šā politiskā spēka atbalstītājiem sākt "ārpusparlamentāras aktivitātes".
Krievu valodā notiekošajā radio intervijā Urbanovičam tika pārmesta SC pasivitāte koalīcijas veidošanas sarunās, pazemošanās un gatavība piekāpties visā. Urbanovičs taisnojās par angažētu žurnālistu uzbrukumiem un norādīja, ka pie sirds ņem SC vēlētāju izteikto kritiku, skaidrojot - vispirms par koalīciju jāmēģina vienoties miermīlīgā veidā, bet, ja tas nesanāktu, būtu "morāls pamats un pat pienākums aicināt savus vēlētājus uz ārpusparlamenta aktivitātēm".

"Pirmkārt, lai iegūtu tiesības un pat pienākumu saukt savus vēlētājus uz ārpusparlamenta aktivitātēm, mums vispirms jāizmanto visas savas zināšanas un pieaugušo ietekmi, kam ir atbalsts ne tikai Latvijā, lai mēģinātu vienoties ar mieru," intervijā saka Urbanovičs, norādot, ka "izvest ielās cilvēkus ir ļoti viegli, bet pēc tam atsaukt grūti. Tas ir pierādīts." Tādēļ vispirms jāmēģina darīt visu, lai panāktu vienošanos miermīlīgā veidā, tikai tad, ja neizdotos, "būtu morālas tiesības teikt, ziniet, lai cik par jums balsotu, kaut jūs iegūtu 51%, vienalga parlamentāra izeja jūsu taisnībai nebūtu šajā valstī, tas nozīmē, ka vajag piespiest lietai".

Intervijas laikā viņš vairākkārt uzsver, ka sarunas vēl turpinās un jādara viss, lai izdotos sarunu ceļā panākt rezultātu. "Pacietieties vēl pāris nedēļu, mēs neesam paši dumjākie sarunu vedēji," saka Urbanovičs, atkārtoti norādot - ja SC līderi izdarīšot visu un SC tomēr netiks paņemta valdībā, tad būs ne vien pamats, bet arī pienākums aicināt uz ārpusparlamentārām aktivitātēm.

Vaicāts, kādas tās varētu būt, Urbanovičs atbildēja - ja viņš to atklātu, tad viņu aicinātu uz Drošības policiju. Pēc viņa teiktā, šādā gadījumā SC vēlētāji būtu atgrūsti no varas un apvienība, solidarizējoties ar vēlētājiem, ķertos pie plāna B.

Ir.lv pirms radio intervijas noklausīšanās sazinājās ar Urbanoviču un vaicāja, vai tiesa medijos izskanējušajam, ka viņš šajā intervijā pieļāvis, ka, SC nenonākot koalīcijā, varētu būt aicinājums uz protestiem. Urbanovičs atbildēja, ka tie esot klaji meli. Tomēr tas gluži neatbilst tam, kas saklausāms radiointervijas ierakstā, ko var noklausīties, atverot saiti ziņas pirmajā rindkopā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru