trešdiena, 2010. gada 11. augusts

Lolita Čigāne, PS, #8 Rīgas saraksts, Meierovica biedrība, Vienotība, Sorosa fonds


http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.CVKAND10.kandid2?NR1=5&cbutton=54261930060

Dzimšanas gads: 1973
Ārvalstu pilsonība: nav
Dzīves vieta: Rīga
Izglītība: augstākā
Pabeigtas šādas mācību iestādes: Londonas ekonomikas skola, Londona, Lielbritānija, 2001, maģistrs zinātnē
Centrāleiropas universitāte, Budapešta, Ungārija, 2000, mākslu maģistrs
Latvijas Kultūras akadēmija, 1996, mākslas bakalaurs
Darba vietas un amati: EDSO, attīstības konsultante
Meirovica biedrība, valdes locekle
Valsts valodas prasmes pašnovērtējums: dzimtā
Tautība: latviete
Ģimenes stāvoklis: precējusies
Īpašumi:
1. Kandidāta īpašumā vai valdījumā (arī sakarā ar nodibināto aizbildnību vai aizgādnību) esošie nekustamie īpašumi (to veids un atrašanās vietas)
dzīvoklis Ozolnieku novads (īpašumā)
dzīvoklis Rīga (īpašumā)
zeme Jelgava (īpašumā)
māja ar zemi Jelgavas novads (īpašumā)
2. Kandidātam piederošie valsts institūcijās reģistrējamie transportlīdzekļi (sauszemes, gaisa un ūdens transporta līdzekļi - to veids, izlaides un reģistrācijas gads) - nav
3. Nekustamie īpašumi (to veids un atrašanās vietas), kurus kandidāts iznomā citām personām vai nomā no citām personām
dzīvoklis Rīga (iznomā)
8. Kandidāta bezskaidrās naudas uzkrājumi un bezskaidrās naudas norēķinu karšu kontu atlikumi, ja to summa pārsniedz 500 latus (norādot katra bezskaidrās naudas uzkrājumu turētāja vai bezskaidrās naudas norēķinu kartes izdevēja nosaukumu)
Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāle 2430 EUR

no PS mājas lapas:
http://www.pilsoniska-savieniba.lv/?&s=1279526559&fu=i&id=1280158740

Dzimusi: 1973. gadā Ozolniekos
Izglītība: maģistra grāds Londonas Ekonomikas skolā Lielbritānijā, maģistra grāds Centrāleiropas universitātē Budapeštā, Ungārijā
Iepriekšējā darba pieredze: Sabiedrības par atklātību „Delna” padomes priekšsēdētāja, strādājusi kā misijas vadītāja vietniece, politiskā analītiķe un kampaņu finansēšanas eksperte 15 EDSO vēlēšanu novērošanas misijās, darbojusies Sabiedriskās politikas centrā „Providus”, Sorosa fondā „Latvija” un radio „Brīvā Eiropa”

Hobiji: dārza darbi, riteņbraukšana, joga, kalnu slēpošana, daiļliteratūra

Personīgais blogs: http://www.lolitacigane.com/p/kontakti.html

Arī Lolita Čigāne reklamē politisko apvienību “Par Labu Latviju!”

http://www.vienotiba.lv/lolita_cigane

DARBA PIEREDZE


2005. – pašlaik – aptuveni 15 EDSO vēlēšanu novērošanas misijās strādājusi kā misijas vadītāja vietniece, politiskā analītiķe, kampaņu finansēšanas eksperte (valstu loks ietver – Armēniju, Kirgizstānu, Maķedoniju, Horvātiju, ASV, Bulgāriju, Nīderlandi, Slovākiju, Austriju, Vāciju, Ungāriju)
2008. – 2010. gads - Sabiedrība par atklātību Delna, padomes priekšsēdētāja
2004.- 2007. gads – Sabiedriskās politikas centrs Providus, Sabiedriskās politikas projektu vadītāja: partiju finansēšana, priekšvēlēšanu kampaņu norise, ES struktūrfondi
2001. – 2003. gads – Sorosa fonds Latvija un Sabiedrība par atklātību Delna – priekšvēlēšanu kampaņas projektu vadītāja
1997. – 1999. gads – Radio Brīvā Eiropa, korespondente
1993. – 1997. gads – zviedru valodas tulks zviedru uzņēmumos un organizācijās.

http://www.kandidatiuzdelnas.lv/kandidati-un-partijas/47-lolita-cigane/



Kandidāts ir ar apšaubāmu reputāciju, kas raisa aizdomas par neētisku rīcību vai iesaisti ar korupciju saistītās darbībās
Vilcināšanās nošķirt politisko darbību no nevalstiskās

Kandidātes vilcināšanās pieņemt lēmumu par norobežošanos no darbības nevalstiskajā sektorā pēc tam, kad publiskajā telpā viņas vārds jau tika saistīts ar iespējamu pievienošanos “Vienotībai”, radīja bažas par iespējamu vēlmi izmantot biedrības “Sabiedrība par atklātību - Delna” autoritāti politiskā kapitāla gūšanai.

Kandidātes iesaistīšanos politikā, konkurējošie politiskie spēki izmantojuši, lai publiski apšaubītu L. Čigānes iepriekš vadītās “Sabiedrības par atklātību - Delna” politisko neitralitāti. Tautas partija (TP) pārmetusi šai sabiedriskajai organizācijai viedokļu saskaņošanu ar Delnas bijušās vadītājas pārstāvēto partiju. Šī kritika gan sekoja pēc tam, kad Delna vienlaikus ar Meierovica biedrību nāca klajā ar TP rīcībai kritisku novērtējumu par Satversmes tiesas politizēšanu.

2010. gada pavasarī L. Čigāne vairākas nedēļas turpināja atrasties Delnas padomes priekšsēdētājas amatā, vienlaikus iesaistoties aktivitātēs, kuras noveda pie Meierovica biedrības dibināšanas, kas vēlāk vairākiem tās dibinātājiem, tostarp L. Čigānei, kalpoja kā platforma, lai iesaistītos partijā Pilsoniskā savienība un kandidētu 10. Saeimas vēlēšanās no “Vienotības” saraksta.

21. martā L. Čigāne piedalījās Meierovica biedrības dibināšanā, par biedrības līderi kļuva Sarmīte Ēlerte. Jau vairākas nedēļas pirms šī notikuma publiskajā telpā S. Ēlertes vārds tika saistīts ar iespējamu iesaistīšanos politikā. Jau dienu vēlāk, 22. martā, publiskajā telpā tika iztirzāta iespējama konflikta situācija starp L. Čigānes vienlaicīgu darbošanos Delnā un Meierovica biedrībā. L. Čigāne 22. martā medijiem (piemēram, ziņu aģentūrai BNS) skaidroja, ka nesaredz konfliktu starp darbošanos Meierovica biedrībā un Delnā, kā arī apliecināja, ka nav izlēmusi par startēšanu 10. Saeimas vēlēšanās, vienlaikus atstājot atvērtu jautājumu par iesaistīšanos politikā.

Tikai nepilnu mēnesi pirms iesaistīšanās Meierovica biedrības dibināšanā, 22. februārī, L. Čigāne kā organizācijas Delna padomes priekšsēdētāja, tātad politiski neitrāla eksperte, piekrita darboties premjera Valda Dombrovska (JL) izveidotajā dienesta pārbaudes komisijā, kurai bija jāizvērtē Valsts kancelejas (VK) direktores Guntas Veismanes rīcība. VK direktore bija publiski pieļāvusi vērsties Drošības policijā, lai tā izmanto operatīvās darbības pasākumus pret žurnālisti, kura bija publicējusi informāciju par VK, it kā ierobežotas pieejamības informācijas, projektiem. Jau komisijas izveides brīdī bija noteikts termiņš tās darbībai – 22. marts, kad premjeram būtu jāiesniedz ziņojums.

L. Čigāne sevi neatstatīja no darba šajā komisijā, lai novērstu risku, ka komisijas secinājumi varētu netikt uztverti kā politiski neitrāli. L. Čigāne publiskajā telpā komisijas vārdā izklāstīja tās secinājumus (ziņu aģentūra BNS) un tas sakrita ar dienu, kad publiskajā telpā tika izplatīts paziņojums par viņas aiziešanu no Delnas un iespējamo kandidēšanu vēlēšanās. Vienlaikus jāuzsver, ka, vērtējot pēc būtības, komisijas darba rezultāti publiskajā telpā neizraisīja šaubas par izvērtējuma objektivitāti. Komisija, secināja, ka G. Veismane rīkojusies nekorekti, tomēr neaicināja premjeru V. Dombrovski rosināt disciplinārlietu pret G. Veismani.

30. martā, nedēļu pēc Meierovica biedrības dibināšanas L. Čigāne paziņoja par atkāpšanos no Delnas padomes priekšsēdētājas amata, šo lēmumu saistot ar iespēju, ka kandidēs 10. Saeimas vēlēšanās. Tajā pašā dienā, 30. martā, tika paziņoti pārbaudes rezultāti par G. Veismanes darbību, kur L. Čigāne bija piedalījusies kā Delnas pārstāve.

Avots: LETA, BNS, Diena, NRA
Kandidatiuzdelnas.lv piebilde: L.Čigānes profila autore ir žurnāliste Agnese Margēviča.
Kandidāte iepriekš bijusi “Sabiedrības par atklātību - Delna” padomes priekšsēdētāja, tādēļ interešu konflikta novēršanai šī profila sagatavošanai Delna pieaicināja neatkarīgu autoru

1 komentārs:

  1. pašiznīcinoši kosmopolītiski noskaņota oportūniste. Svešu kungu kalpu jaunākā paaudze. Neko nejēdz no Latvijas vēstures un latviešu literatūras. Nepazīst un nemīl savu tautu un zemi

    AtbildētDzēst