svētdiena, 2010. gada 22. augusts

Jānis Priedkalns, TB/LNNK, #15 Rīgas saraksts

http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.CVKAND10.kandid2?NR1=10&cbutton=84100237830

Dzimšanas gads: 1934
Ārvalstu pilsonība: Austrālijas
Dzīves vieta: Rīga
Izglītība: augstākā
Pabeigtas šādas mācību iestādes: Kembridžas Universitāte, 1970, humanitāro zinātņu maģistrs
Minesotas Universitāte, 1966, medicīnas zinātņu doktors
Sidnejas Universitāte, 1959, veterinārmedicīnas bakalaurs
Darba vietas un amati: Latvijas Zinātņu akadēmija, akadēmiķis, ārzemju nodaļas vadītājs
Adelaides Universitāte, profesors
Latvijas evanģēliski luteriskā baznīca, diakons
Korporācija Lettgallia, filistrs
Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/ LNNK, biedrs
Valsts valodas prasmes pašnovērtējums: dzimtā valoda
Tautība: latvietis
Ģimenes stāvoklis: atraitnis
Īpašumi:
1. Kandidāta īpašumā vai valdījumā (arī sakarā ar nodibināto aizbildnību vai aizgādnību) esošie nekustamie īpašumi (to veids un atrašanās vietas)
māja Valmiera (īpašumā)
2. Kandidātam piederošie valsts institūcijās reģistrējamie transportlīdzekļi (sauszemes, gaisa un ūdens transporta līdzekļi - to veids, izlaides un reģistrācijas gads)
automašīna Citroen 2CV , izl.gads:1967, reģ.gads:2002
3. Nekustamie īpašumi (to veids un atrašanās vietas), kurus kandidāts iznomā citām personām vai nomā no citām personām
māja Valmiera (iznomā)
4. Kandidāta parādsaistību summa, ja parādsaistību vērtība katrā gadījumā atsevišķi vai kopā pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas - nav
5. Kandidāta izsniegto aizdevumu summa, ja aizdevumu vērtība katrā gadījumā atsevišķi vai kopā pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas - nav
6. Kandidātam piederošas kapitāla daļas (akcijas, pajas), norādot kapitāla daļu skaitu un summu - nav
7. Kandidāta skaidrās naudas uzkrājumi, ja to summa pārsniedz 500 latus
2500 LVL
8. Kandidāta bezskaidrās naudas uzkrājumi un bezskaidrās naudas norēķinu karšu kontu atlikumi, ja to summa pārsniedz 500 latus (norādot katra bezskaidrās naudas uzkrājumu turētāja vai bezskaidrās naudas norēķinu kartes izdevēja nosaukumu)
A/S Swedbank 1000 LVL
A/S Latvijas Krājbanka 500 LVL

http://www.gramata21.lv/users/priedkalns_janis/

Sabiedriskais darbs. Piedalījies ārzemēs dzīvojošo latviešu sabiedriskajā dzīvē. Bija PBLA valdes loceklis, Austrālijas latviešu apvienības Kultūras fonda priekšsēdis, arī Latviešu studentu centrālās savienības valdes un Austrālijas latviešu studentu apvienības valdes priekšsēdis. Vadījis latviešu valodas immatrikulācijas kursa programmas Austrālijas izglītības iestādēs (1975.g. - 1995.g.). Šajā laikā vadījis arī Latviešu jaunatnes nacionālo darba grupu un bijis Austrālijas latviešu Vasaras vidusskolas skolotājs. J. Priedkalnam ir plaša izglītība. Bez studijām dabaszinātņu fakultātēs viņš studējis arī teoloģiju un 1990.gadā ordinēts par diakonu ārzemju latviešu luterāņu baznīcā.
Darbība Latvijā. Pēc atgriešanās Latvijā 1995. gadā strādā par pasniedzēju Latvijas Medicīnas akadēmijā un darbojas kā politiķis. Bija apvienības ”Tēvzemei un Brīvībai” deputāts 6.Saeimā un pārstāv Saeimu Eiropas Padomē, kur ieņem arī Eiropas Demogrāfijas komisijas vicepriekšsēža amatu. Latvijas Ārlietu ministrijā vada Preses analīzes nodaļu. No 1997.gada. līdz 2001.gadam ir Latvijas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizacijā. Tur tiek izraudzīts par Ekonomiskas un sociālās padomes viceprezidentu, kas ANO ir visai ievērojams amats.
Latvijā pildījis arī vairākus sabiedriskos amatus - bijis Rīgas Latviešu biedrības domnieks, Latvijas Okupācijas muzeja valdes priekšsēdis, Latvijas ev.lut. baznīcas Sabiedrisko attiecību komitejas loceklis. Kopš 2001.gada ir LAMZA ( Latviešu akadēmisko mācībspēku un zinātnieku apvienības) prezidents. Kopš 2004.gada Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ārzemju nodaļas vadītājs.

Jānis Priedkalns ir devis lielu ieguldījumu Latvijas Okupācijas muzeja attīstībā, piedalījies Latvijas Okupācijas muzeja ceļojošās izstādes izveidošanā. Ceļojošās izstādes bijušas daudzās vietās Eiropā, ASV, Kanādā, Austrālijā, pavisam divpadsmit valstīs. Lielākais izstāžu skaits bijis Vācijā, Anglijā, ASV. Amerikā izstādi varēja apskatīt arī ANO namā. Divi izstāžu komplekti ceļo pa Vāciju. Latvijas izstāde bijusi Moldovā, arī Ukrainā, kur izstādi eksponēja sadarbībā ar Latvijas vēstniecību un Kijevas universitātes Vēstures institūtu. Ukraiņi izstādi uzņēma kā rosinājumu pašiem tādā veidā pētīt un dokumentēt vēsturi.
Jānis Priedkalns cer, ka arī Krievija kādreiz būs gatava atzīt Latvijas okupācijas faktu un eksponēs Latvijas izstādi. Viņš stāsta, ka šo izstādi apmeklē ieinteresēta un izglītota sabiedrība – vēsturnieki, mācībspēki, dažādu fondu pārstāvji, politiķi, studenti. Visur izstādes atvēršana izraisa plašāku interesi par Latviju: tā atklāšanas dienā Vendgrēbenē Vācijā 2004.gada novembrī Jāni Priedkalnu uzaicināja uzstāties Leipcigas universitātē ar lekciju pedagoģijas maģistrantiem un doktorantiem “Par kultūrmantojuma saglabāšanu globalizācijas apstākļos,”
J.Priedkalns uzsver: “Pašreiz ir būtiski par okupācijas laiku stāstīt gan ārzemēs, gan pašmājās. [..] Latvijā vissvarīgākais ir jaunatnes izglītošana, kā arī skolotāju zināšanu papildināšana par to, kā totalitārās varas piecdesmit okupācijas gados apgājās ar mūsu zemi un tautu.” Jaunieši muzejā rod ierosmi pētniecības darbam, rakstot projektus skolās.
Runājot par okupācijas muzeja nākotni, Jānis Priedkalns uzskata, ka jaunajiem vēsturniekiem, administratoriem, pārņemot muzeju, mainīsies muzeja stils un ievirze, bet “... vissvarīgakais ir raudzīties, lai nemazinās tā izglītības funkcijas kvalitāte, lai esam tikpat augstā līmenī, kā līdz šim.”
Profesora plašais zināšanu loks un daudzās pasaules valstīs iegūtā dzīves pieredze ir pamatā arī citām viņa sabiedriskajām un politiskajām nostādnēm. 1999.gadā J.Priedkalns, būdams Valsts Prezidenta amata kandidāts, lai izzinātu Latvijas iedzīvotāju vēlmes, runāja ar visiem Latvijas cilvēkiem, arī ar tiem, kuri nerunā latviski. Viņš vienlīdzīgi respektē visas Latvijā dzīvojošās tautības, taču arī stingri aizstāv viedokli, ka Latvijā latviešu valodai jābūt prioritārai un vienīgajai valsts valodai: "Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur var tikt garantēta latviešu kultūras un valodas pastāvēšana, apzinoties, ka valoda ir latviešu kultūras kodolvērtība. Līdzīgu apsvērumu dēļ, Latvijai jāatbalsta arī līvu kultūra un valoda. Skaitliski mazām tautām, kādas ir latvieši un līvi, ir aktīvi jāaizstāv savs garīgais mantojums, to nevar atstāt brīvā tirgus principu rokās".
Jāņa Priedkalna un Sarmas Kaškuras latviskajā ģimenē izaudzināti seši bērni, dzimuši ASV, Francijā, Anglijā, Austrālijā.


http://easyget.lv/latvija-un-pasaule/read/22364/

LU mecenāts Jānis Priedkalns pārdod „Ferrari” un ziedo 100 100 latus studentu atbalstam.
2010.gada februārī Dr. Jānis Priedkalns novēlējis Latvijas Universitātei (LU) 100 100 latus, lai veicinātu medicīniskās izglītības attīstību Latvijā, atbalstot LU Medicīnas fakultātes studentus, kas iesaistīti neiroloģijas pētījumos, prioritāri neiro-endokrinoloģijas nozarē.

1997.-2001.gados bijis Latvijas vēstnieks Apvienotajās Nācijās, kā arī 6.Saeimas deputāts un pārstāvis Eiropas Padomē

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru