sestdiena, 2010. gada 23. oktobris

Kristiana Rozenvalda Rezumējums par 10.Saeimas vēlēšanām

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/article.php?id=34784476
23. oktobris 2010

10.Saeima būs pati pārstāvētākā

Sabiedrība var būt apmierināta ar 10.Saeimu, jo tikai 5,6 procenti (54 047 vēlētāji) bija nobalsojuši par kādu no sīkpartijām un vēl 20684 vēlētāju aploksnes ir atzītas par nederīgām, tostarp tāpēc, ka vēlētāji bija balsojuši ar tukšu aploksni. Tātad jaunajā Saeimā netiks pārstāvēti 74 758 vēlētāji (7,74%) no 965 509. Salīdzinājumam: pirms četriem gadiem 9.Saeimā netika pārstāvēti 10,74% balsojušo, savukārt vēl pirms četriem gadiem 8.Saeimā nepārstāvēti bija 15,8%, 7.Saeimā par mazajām partijām tika nodots 10,84% balsu, 6.Saeimā - 11,98%, 5.Saeimā - 10,68%. Tātad jaunievēlētā 10.Saeima ir pati pārstāvētākā atjaunotas valsts vēsturē.

Izšķirīgās TV debates

Nebija arī citkārt piedzīvoto protesta balsojumu, nebija arī pēkšņu un neizprotamu pārsteigumu, kā tas bija 6.Saeimā, negaidīti ievēlot gan Zīgerista partiju, gan Latvijas Vienības partiju. Jā, no tiem, kas šogad pēdējās aptaujās figurēja kā neizlēmušie, daudzi nobalsoja par "Vienotību" un ZZS, taču, TV debatēs vērojot "Par labu Latviju!" līdera Aināra Šlesera jau apnicīgo atkārtošanas, kā arī Saskaņas centra līdera Jāņa Urbanoviča acīmredzamo nogurumu, šāds rezultāts nebija pārsteigums. Piebilstams, ka šajās vēlēšanās ļoti daudz noteica TV debates, jo īpaši pēdējās pirmsvēlēšanu dienās. Vēl nekad TV debates nav bijušas tik izšķirīgas.

12 partijas un "lietussargi"

Jaunievēlētā Saeima ir arī pati sadrumstalotākā atjaunotās Latvijas vēsturē. Lai gan ir ievēlēti vien pieci saraksti, taču visi šie saraksti ir partiju apvienības. Tā līdz šim vēl ne reizi nav bijis. Iepriekš patstāvīgi bija startējusi Tautas partija, "Jaunais laiks", TB/LNNK, Latvijas Zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija.

Iepriekš pati sadrumstalotākā bija 6.Saeima, jo tika ievēlēti 9 no 19 sarakstiem, turklāt divi no ievēlētājiem sarakstiem bija partiju apvienības. Tādējādi 6.Saeimā bija pārstāvētas 11 partijas. Taču 10.Saeimā būs pārstāvētas jau 12 partijas plus vēl tā saucamā "Lietussargu grupa". Tāpat ir ievēlēti arī vairāki deputāti, kuri nav nevienas politiskās partijas biedri.

Jau tagad redzams, ka savstarpējās domstarpības dažu apvienību iekšpusē ir lielākas nekā apvienībām savā starpā. Īpaši izceļas gan "Vienotība", gan arī "VL-TB/LNNK". Jau šobrīd var prognozēt, ka pūliņi apvienību saturēšanā atņems enerģiju valsts svarīgo problēmu risināšanā, tāpēc arī tik daudz tiek runāts par Saeimas ārkārtas vēlēšanām vēl pirms jaunās Saeimas pirmās sēdes.

Iespraucies daudz politiķu

Līdz šim tikai divas reizes partijām izdevies iekļūt Saeimā ar 6 mandātiem un vienreiz - ar 5. Tas tāpēc, ka, lai iegūtu šādu vietu skaitu, jābūt matemātiskai nejaušībai, kā tas bija 6.Saeimā, kad tik daudziem sarakstiem bija līdzīgs rezultāts. Tas nozīmē, ja uz 10.Saeimas vēlēšanām partijas nebūtu apvienojušās, uz izkrišanas robežas būtu arī tās partijas, kuras ieguvušas 6 mandātus: "Visu Latvijai!", "Lietussargu grupējums" un "Sabiedrība citai politikai". Uz tās pašas robežas balansētu arī Tautas partija un Pirmā partija. Saeimā diez vai būtu ievēlēti arī četri Sociālistiskās partijas deputāti, divi Daugavpils partijas un divi "TB/LNNK" deputāti.

Ja viens no partiju apvienošanās mērķiem bija kopīgi pārvarēt 5% barjeru, tad šo mērķi partijas ir sasniegušas ar uzviju.


Ko rakstīs vēstures grāmatās?

Komentējot politiku, tostarp vēlēšanu rezultātus, par vienu un to pašu faktu un skaitļiem var izteikt pilnīgi pretējus viedokļus. Vēstures grāmatās jau nebūs vieta visiem komentāriem, tur paliks vien tie, kas būs visskaļāk izteikti un visvairāk akceptēti. Tāpēc vēlēšanu kampaņas turpinās ne tikai līdz vēlēšanu dienai, bet arī komentējot vēlētāju izvēli.

Vai tiešām ir tā, kā raksta citu valstu presē, ka 10.Saeimas vēlēšanās Latvijas sabiedrība ir izteikusi atbalstu V.Dombrovska īstenotajai "budžeta konsolidācijai"? Vai PLL iegūtās astoņas balsis ir uzvara vai traģisks zaudējums? Vai ZZS iegūtās vietas ir apliecinājums partijas līdzšinējiem darbiem vai arī veiksmīgas izvairīšanās sekas? Vai, ievēlot tos pašus politiķus, Latvija ir balsojusi pret pārmaiņām?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru