piektdiena, 2011. gada 9. septembris

ZRP novērtē SC kā partneri

http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=325262:koalcijas-partneru-mekljumos-partijas-sk-piemirst-vltju&catid=93:la-komentri&Itemid=295
Koalīcijas partneru meklējumos partijas sāk piemirst vēlētāju


27.08.2011 Monika Zīle

Priekšvēlēšanu periodam allaž bijušas raksturīgas dažu putnu riesta laika iezīmes – ir gan izrādīšanās, gan tradicionālā dziesma, kuras izpildītājs tā "uzfederējas", ka slikti saprot apkārtnes notikumus.
Šoreiz politiskā riesta skaņdarbos līdztekus sevis cildināšanai, konkurentu kritikai un tēmai "kā es darītu, ja prastu" spēcīgāk nekā citās reizēs jaušami tirgus elementi. Palaikam tādā pakāpē, ka kļūst neērti, skatoties, cik klaji un pat izmisīgi Zatlera Reformu partija (ZRP) piedāvājas gulties blakus "Saskaņas centram" ("SC") un "Vienotība" savukārt neveiksmīgi tēlo filozofisku mieru. Gribas sasist plaukstas un ūjināt: hallo, kungi un dāmas, nākamās valdības koalīcijas partnera lūkojumos jūs esat tā aizrāvušies, ka vēlētājs kļūst otršķirīgs! Protams, kandidēšana uz Saeimu ir cīņa par varu un šīs sacensības noteikumi pieprasa apstiprinājumus, ka potenciālajam uzvarētājam jau tagad skaidri varas izmantošanas virzieni. Arī politisko spēku ambīcijas ir neatņemama garšviela pirmsvēlēšanu laika virtuvē. Bet rodas šaubas, vai katlā burbuļojošais virums vēlētājam būs baudāms, ja ZRP vienīgais noteikums ir nesadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību un dažu paziņojumu zemteksti liecina, ka partija gatava piekāpties "SC" jautājumos, kas latviešu elektorātam ir būtiski.

Droši vien ar sapratni vajag izturēties pret ZRP premjera kandidāta Edmunda Sprūdža paziņojumiem par integrācijas svītrošanu – iespējams, šis jēdziens pagaidām nav trāpījies viņa miglainās izglītošanās līklocī, – bet pats Valdis Zatlers nav mēģinājis politisko rekrūti palabot.
Jo tas varētu neiet pie dūšas "SC", kas – patīk tas mums vai ne – vienīgais starp lielākajiem spēlētājiem neizrāda gatavību nomest virsdrēbes un dejot pie stieņa, lai vēl pirms vēlēšanām dabūtu partneri nākamajai koalīcijai.

Ekonomistu apvienība "2010" tāpat kā pirms citām Saeimas vēlēšanām arī šogad publiskos partiju solījumu analīzi tautsaimnieciskā griezumā. Tas gan solīts tikai pēc 10. septembra, un jāšaubās, vai daudzi vēlētāji lietišķajos atzinumos iedziļināsies. Latviešiem, kā liecina vairāku nesenu balsošanu vēsture, ceļā pie urnām dominē mirkļa emocijas. Bet, godīgi runājot, uz latviešu elektorātu mērķējošās partijas gadiem vaiga sviedros pūlas, lai balsotājs turpinātu mētāties starp kvēlām simpātijām un netīksmi. Vēsā prātā dzīvojot, vēlētājs šobrīd pat, iespējams, atģistos pajautāt pie varas pēdējos gados bijušajiem: sakiet, kādos valsts tālākos un tuvākos attīstības plānos ir izmantoti daudzi Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) pētījumi – teiksim, par dzīves kvalitāti un kultūras pieejamību; kur valdība glabā SAK 2008. gada rekomendācijas par nepieciešamību noteikt tautsaimniecībā prioritāras, tātad īpaši atbalstāmas nozares un to skaitā zinātniskās pētniecības pakalpojumus? Ir bijuši arī citi nopietni SAK pētījumi, kuru rekomendācijas palikušas tikai uz šo dokumentu lapām. Tiesa, uznāca krīze un par vienīgo prioritāti kļuva jostu savilkšana. Viss liecina, ka tuvākajā laikā to atlaist neizdosies, un tāpēc vēl jo svarīgāk uz Saeimu startējošajiem nerībināt tukšu mucu tamburīnus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru