ceturtdiena, 2011. gada 25. augusts

PCTVL un Dudajeva iela (Latvijas valsts neatzīšana)

http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=324413:netraucjiet-dudajeva-pus&catid=93:la-komentri&Itemid=295

Netraucējiet Dudajeva pīšļus

19.08.2011 Voldemārs Krustiņš
Šajās dienās visās lielākajās Rīgas avīzēs bija raksti Džohara Dudajeva ielas sakarā. Kā zināms, Nils Ušakovs grasās šo ielu pārdēvēt. To darīt viņš neapdomīgi apsolīja, kļuvis par Rīgas pilsētas galvu, turklāt aizbraucis uz Maskavu.

Nu drīz būs Saeimas vēlēšanas, un krievu naciķi jeb šovinisti atrod, ka pienācis īstais laiks, kad Nilam Ušakovam jāpilda dotais vārds. Skaidrs, ka Ušakova kungam tīrais nieks Dudajevu novākt, saskaņieši ir Rīgā pie varas.

Bet nevar zināt, kas tad varētu notikt, jo tādam domes pasākumam būtu neslēpti demonstratīvs, es teiktu – izaicinošs raksturs. Rīgas vadītāji, kuriem pirms Saeimas un pašvaldību tuvīnajām vēlēšanām nav itin nekādas patikšanas apšļakstīt savu visādi atzīto un cildināto vārdu, vērsās pie Pieminekļu padomes pēc atbalsta, bet tādu nesaņēma. Kā un kāpēc nesaņēma, "Latvijas Avīzē" vispilnīgāk aprakstījis Ģirts Vikmanis ("LA" 17. augusta numurs). Kā jau tādos politiski sāpīgos gadījumos, Džohara Dudajeva lietu sāks stiept un vilkt. Dažādi. Piemēram, aptaujājot šīs ielas iedzīvotājus, tas šķiet dikti demokrātiski, bet nekādā veidā neatrisinās ielas pārdēvēšanas pamatojumu.



Jo jautājums tad būtu – vai šajā ielā mitinās vairākumā Krievijas valsts jeb impērijas teritoriālās nedalāmības piekritēji vai tādi cilvēki, kas pieļauj čečenu valsts patstāvību, vai tādi, kam ne silts, ne auksts, viss pie vienas vietas. Tādas tās lietas.


Džohars Dudajevs, bijušais čečenu tautības padomju aviācijas ģenerālis, tika fiziski likvidēts kā neatkarīgas Čečenijas valsts prezidents un kā tāds tiek pieminēts. Skaidrs, ka Dudajeva vārdu nevēlas pieminēt nedalāmās Krievijas valsts impērijas idejas piekritēji un Krievijas vara, kā arī tie, kas ar Krievijas varu vēlas sadzīvot. Pragmatiski.

Ko tas nozīmē Latvijas "kontekstā"? Un tas ir galvenais!

Nupat ar savu deputātu kandidātu saraksta iesniegšanu 11. Saeimas vēlēšanām uz varu Latvijā ir pieteikusies arī partija "PCTVL" jeb "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" J. Plinera vadībā. Šīs partijas sarakstā atrodam Aleksandru Giļmanu, kurš Čečenijas notikumu laikā vienā avīzē saviem lasītājiem jautāja un atbildēja: "Bet vai tad pati par sevi slavenā Latvijas valsts nav tāds pats separātisma produkts kā patvaļīgā Čečenija?"

Patiešām, Dudajeva ielas pārdēvētāji tik tālu kā A. Giļmans nav aizrakušies, bet tas būtu pat bīstami. Pārāk atklāti rakņāties ap Latvijas valsts pamatiem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru