pirmdiena, 2010. gada 13. septembris

Aicina pielaikot partiju: Scenariji.lv un politika.lv , gudras galvas.lv

http://www.delfi.lv/news/velesanas_2010/zinas/scenarijilv-un-politikalv-aicina-pielaikot-partiju.d?id=33998873

Agita Pusvilka, Scenariji.lv redaktore, 09. septembris 2010

Kura uz Saeimu kandidējošā partija ir vistuvāk jūsu uzskatiem? Uz šo jautājumu, turpinot priekšvēlēšanu tradīciju, atbildi rast palīdzēs portāls politika.lv un tautas domnīca Scenāriji.lv, šodien atklājot interaktīvo anketu Pielaiko Partiju!. Priekšvēlēšanu laikā, kad liela daļa pilsoņu vēl nav izvēlējušies, par ko balsot, un partiju programmatiskās nostādnes izskatās gaužām līdzīgas, ar anketas palīdzību vēlētāji var salīdzināt savu viedokli par dažādiem sabiedriski nozīmīgiem jautājumiem ar populārāko politisko partiju nostāju. Izvēlēto partiju saraksts tika veidots no pašlaik ievēlēšanas slieksni pārsniedzošām partijām/apvienībām un trīs nejauši izvēlētām nelielām partijām.



Pielaiko Partiju! ir interaktīva anketa, kas sastāv no 20 apgalvojumiem. Pēc anketas aizpildīšanas iegūto rezultātu lietotājam ir iespējams salīdzināt ar populārāko partiju vadošo kandidātu viedokli. Aizpildīt anketas tika lūgts tiem kandidātiem, kas startē vēlēšanās ar pirmo numuru Rīgā, Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē.

"Mēs, Pielaiko partiju! veidotāji, vēlamies, lai cilvēki 2.oktobra vēlēšanās izdarītu informētu un pamatotu izvēli. Ikviena cilvēka balsojums vēlēšanās noteiks to, kāda būs Latvija un tās attīstība nākamajos četros gados un arī turpmāk. Tāpēc vēlamies, lai cilvēkiem pirms vēlēšanām ir iespēja salīdzināt savus uzskatus ar partiju nostāju. Partijas "pielaikošana" vēl nenozīmē, ka tā ir "jāpērk", jo vēl ir laiks pārdomām, taču vēlēšanu dienā izdarītā izvēle būs kā tetovējums, kurš paliks uz mūžu." - norāda viens no interaktīvās anketas veidotājiem Ivars Austers.

Šī ir jau piektā reize, kad tiek veidota interaktīvā anketa Pielaiko Partiju!, interaktīvo anketu izstrādāja Roberts Ķīlis (Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors un Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs) un Ivars Austers (LU profesors).

Pielaiko Partiju! interneta adreses: http://www.politika.lv/pielaiko_partiju un http://scenariji.lv/pielaiko-partiju.

Pielaiko Partiju! 2010 METODOLOĢIJA

Portālu Scenāriji.lv un politika.lv uzdevumā Pielaiko Partiju 2010 anketu izveidoja Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors M.Phil., PhD (Cantab.) Roberts Ķīlis un LU profesors, PhD (Stokholmas Universitāte) Ivars Austers. Anketas apgalvojumus atlasīja sistemātiskā veidā, sekojot vispārpieņemtiem zinātniskuma principiem. Sākotnēji tika izdarīta 2009/2010 gados veikto sabiedriskās domas aptauju par būtiskāko Latvijas iedzīvotāju dienaskārtībā analīze. Līdztekus tika veikta CVK iesniegto partiju vēlēšanu programmu analīze. Treškārt, tika aptaujāti regulārie politika.lv un scenāriji.lv lietotāji par svarīgākiem Latvijas attīstības jautājumiem. Tika izveidots to tēmu un jautājumu saraksts, kuri šķiet svarīgi Latvijas iedzīvotājus saistībā ar valsts attīstību un no otras puses, satrauc iedzīvotājus saistībā ar tauvojošām vēlēšanām. Balstoties uz tēmu sarakstu, tika izveidota pirmā anketas versija ar 62 apgalvojumiem un bipolāru (Likerta) vērtēšanas skalu. Tika pārbaudīts, vai sākotnējie anketas formulējumi ir saprotami respondentiem adaptācijas intervijas. Pēc apgalvojumu redakcionālām izmaiņām jaunā versija tika testēta pilotpētījumā, kurā anketu aizpildīja 212 dažādu sabiedrības grupu pārstāvji gan internetā, gan tiešās intervijās Latvijas pilsētu ielās. Lai noskaidrotu, kuriem no šiem apgalvojumiem viskonsekventāk piemīt bipolaritātes īpašības, pilotaptaujā iegūtie rezultāti tika pakļauti statistiskai apstrādei saskaņā ar striktām psihometriskām prasībām. Tika atlasīti 20 vispolarizējošākie apgalvojumi, kurus pakļāva faktoranalīzei, lai noskaidrotu šos apgalvojumus grupējošās dimensijas. Iegūto četru faktoru iekšējās saskaņotības koeficienti (Kronbaha alfa) ir robežās no 0.6 līdz 0.7, kas tiek uzskatīts par labu skalas ticamības rādītāju.

Nākošajā posmā anketa ar 20 apgalvojumiem tika nodota pētījumu firmai SKDS reprezentatīvas iedzīvotāju aptaujas veikšanai, kuras rezultāta tika aptaujāti 1000 respondenti. Aptaujas rezultātu analīze veido vienu no Pielaiko Partiju salīdzināšanas dimensijām.

Pedējā posmā to pašu anketu ar 20 apgalvojumiem izmantoja, lai aptaujātu 9 politisko partiju un apvienību reģionālo sarakstu līderus. Anketas aizpildīja katras partijas pieci vadošie deputāta kandidāti. Balstoties uz šo piecu kandidātu viedokli, tika izrēķināta partiju pozīcija katrā no trim tematiskajām dimensijām (faktoriem). Izvēlēto partiju saraksts tika veidots no pašlaik ievēlēšanas slieksni pārsniedzošām partijām/apvienībām un trīs nejauši izvēlētām nelielām partijām - KDS, Atbildība un Pēdējā Partija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru