sestdiena, 2011. gada 30. jūlijs

VL & SC prasības pret Štokenbergu

http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/politologs-partiju-prasiba-pret-stokenbergu-ir-normals-prieksvelesanu-laika-populisms-13894794
Anete Ugaine, 2011. gada 29. jūlijs
Nacionālās apvienības (NA) Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL! - TB/LNNK) un Saskaņas centra (SC) deputātu prasība par tieslietu ministra un iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Aigara Štokenberga (Vienotība) demisiju uzskatāma par normālu priekšvēlēšanu laika retoriku, uzskata vairāki Dienas uzrunātie politikas eksperti. Tomēr vēlētājiem šāda politisko spēku kombinācija varētu šķist dīvaina.

"Ja kāds pirms vēlēšanām pieprasa ministra demisiju, tad tā ir raksturojama kā priekšvēlēšanu laika loģika," sacīja politologs Andris Sprūds. Viņu izbrīna, kāpēc problēmas A. Štokenberga darbībā pamanītas tikai tagad.

Saistītie raksti
The Economist uzvaru ārkārtas vēlēšanās prognozē Zatlera partijai 44
Pirmajā dienā neviens kandidātu saraksts CVK nav iesniegts 3
Latvijai un Ventspilij ZZS kandidātu sarakstam izvirza Lembergu 31
Bijušais SPRK padomes loceklis Zariņš vēlēšanās pārstāvēs SC 58
Sponsori sākuši aktīvi papildināt partiju kases 4
Zatlers: Sarakstu līderus izvirzīs reģionos 6
SC vēl nav izlēmis par Kravcova dalību vēlēšanās 14
Līdzīgi uzskata arī politologs Ivars Ījabs, sakot, ka tas ir normāls priekšvēlēšanu laika populisms, tomēr viņam neesot saprotama SC rīcības motivācija. "VL! vienmēr ir bijušas domstarpības ar Štokenbergu, bet nav saprotama SC motivācija, jo Štokenbergs vienmēr ir iestājies par SC dalību koalīcijā," teica I. Ījabs. Viņš arī norādīja, ka neesot reālas iespējas, ka Aigars Štokenbergs varētu pamest savu amatu.

Nacionālās apvienības un SC sadarbība pierāda, ka abām partijām ar visai atšķirīgu ideoloģiju ir iespējams sadarboties, norādīja LU Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Juris Rozenvalds. Viņš sacīja, ka demokrātiskā politikā runa ir par idejām, nevis konkrētiem cilvēkiem un, ja nav iespējams sastrādāties, tad nevar strādāt arī vienā parlamentā. 'Skaidrs, ka viņi to vieni paši nevarēja izdarīt, tāpēc ar kādu vajadzēja sadarboties," abu partiju politiķu sadarbošanās iemeslus skaidro I. Ījabs, tomēr, viņš pieļāva, ka vēlētājiem šāda kombinācija varētu šķist dīvaina.

J. Rozenvalds arī izteica kritiku par Vienotības paziņojumu, kurā partija norādījusi, ka šāda NA un SC politiķu "rīcība vieš aizdomas par atriebību par veiksmīgu ministra darbu, kā arī vēlmi radīt politisku nestabilitāti". "Mēģinot atspēkot šo problēmu, Vienotība nerunā par lietu. Atbildi uz šo jautājumu mēs Vienotības paziņojumā neredzam un ar populismu tur ir maz sakara, jo ir runa par lielām summām," tā J. Rozenvalds. Viņš sacīja, ka, Vienotībai ejot uz vēlēšanām, vajadzētu iet ar atklātām kārtīm, lai netiktu pievilti apvienības vēlētāji.

Jau ziņots, ka desmit Saeimas deputāti ir iesnieguši lūgumu Latvijas prezidentma Andrim Bērziņam par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai izskatītu jautājumu par neuzticības izteikšanu A. Štokenbergam. Aicinājumu parakstījuši NA deputāti Imants Parādnieks, Raivis Dzintars, Einārs Cilinskis, Jānis Dombrava, Inese Laizāne, Dzintars Rasnačs, kā arī četri SC deputāti - Ivans Klementjevs, Ivans Ribakovs, Aleksejs Burunovs un Viktors Jakovļevs.

Iesniegumā norādīts, ka A. Štokenbergam daļēji piederošs uzņēmums ir iesaistīts darījumu shēmās ar nekustamo īpašumu, kuras mērķis bijis apiet nodokļu samaksu, kā rezultātā valstij ir nodarīti finansiāli zaudējumi vairāku simtu tūkstošu apmērā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru