pirmdiena, 2011. gada 21. marts

TP kongress

http://www.delfi.lv/news/national/politics/tp-paskritiska-rezolucija-par-saviem-ienaidniekiem-atzist-nekompetenci-liekulibu-un-pavirsibu.d?id=37472541
TP paškritiskā rezolūcijā par saviem ienaidniekiem atzīst nekompetenci, liekulību un paviršību
www.DELFI.lv | 19. marts 2011
Tautas partija (TP) atzīst, ka tās kļūdas bija "neveiksmīga personāla politika" un novirzīšanas no savukārt noteiktajām vērtībām, bet partijas "ienaidnieki ir augstprātība, liekulība un izvairīšanas no kļūdu analīzes", tāpēc turpmāk TP vienojās īstenot politiku, kurai nav raksturīgs populisms, teikts partijas 14.kongresā sestdien pieņemtajā rezolūcijā.

Rezolūcijā atzīts, ka pašlaik partijai Saeimā ir ierobežotā ietekme un partija pēdējos gadus pieļāvusi politiskās kļūdas un "novirzīšanos no partijas Manifestā definētajām vērtībām".

TP atzīst, ka tās vājums bija neveiksmīgā personāla politika, grūtības paskaidrot sabiedrībai savus lēmumus un nespēja īstenot konsekventu labēju ekonomikas politiku. "Mūsu ienaidnieki ir augstprātība, nekompetence, liekulība, paviršība, izvairīšanās no kļūdu analīzes un nespēja mainīties," secināts rezolūcijā. Partija gan uzskata, ka tās spēks šobrīd ir "jaunā maiņa, pieredze un zināšanas par valsts pārvaldi, budžetu, reģioniem un ārlietām".

TP rezolūcija gan turpina kritizēt valdību par to, ka tā "šobrīd nepiedāvā nekādu plānu vai vīziju, lai izvairītos no negatīvā valsts attīstības scenārija, un valdības darbu raksturo īstermiņa domāšana, savtīgas intereses un citu politisko spēku dēmonizācija".

Tāpēc TP kongress rezolūcija vienojās, ka partija īstenos politiku ar skaidrām pamatvērtībām un bez populisma. TP rezolūcijā apņēmās ievērot "pamatvērtības: nacionāla pašapziņa, sociāli atbildīga tirgus ekonomika, atbalsts bērniem un ģimenēm, latviskuma un vēsturisko tradīciju saglabāšana un stingra Latvijas nacionālo interešu aizstāvība Eiropā un pasaulē".

TP vienojās īstenot politiku, kurai nav raksturīgs populisms, un veidot partiju par tādu organizāciju, "kura spēj vienot cilvēkus reģionos un galvaspilsētā, spēj vienot pieredzi ar jaunības degsmi, kuras galvenā vērtība ir cilvēks", teikts rezolūcijā.

Partija arī plāno meklēt risinājumu "pieaugošajiem negatīvajiem procesiem" – sabiedrības novecošanās tendencei, globālās konkurences spiedienam, vides un ekoloģiskajiem draudiem, enerģētiskajai nedrošībai, sabiedrības sašķeltībai un nekontrolētai migrācijai.

Tāpat TP plānos ir īstenot tādu politiku, kuras pamatā ir relatīvi zemi nodokļi, kurus maksā visi, zema inflācija, kontrolēts budžeta deficīta un valsts parāda līmenis, kā arī atbalsts privātai iniciatīvai – jo īpaši vietējiem ražotājiem un produktiem.

TP rezolūcija arī norādīta nepieciešamība veidot lietišķas attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem, panākot pēc iespējas izdevīgākus aizdevuma atmaksas nosacījumus. Partija arī vienojās, ka pievienošanās eirozonai nedrīkst būt pašmērķis, bet gan līdzeklis valsts attīstībai.

Jau vēstīts, ka pirms 10.Saeimas vēlēšanām Tautas partija, kuras reitingi liecināja - partija neiekļūs Saeimā, kopā ar LPP/LC, vairākiem reģionālajiem spēkiem un uzņēmējiem izveidoja apvienību PLL, kas ieguva parlamentā astoņas vietas un pašlaik atrodas dziļā opozīcijā.
TP līderis Andris Šķēle sestdien kongresā atzina, ka PLL nebūs Tautas partijas ilgtermiņa nākotnē. "Politisko uzdevumu plašais spektrs nosaka un pieprasa grūto izvēli – TP pašai spēt pacelties, atgūt mūsu vēlētāju, nostiprināt un pieaudzēt TP mandātu un atgriezt Latviju atkal uz augšupejošām kāpnēm," pauda Šķēle.

http://www.delfi.lv/news/national/politics/skele-pll-nebus-tautas-partijas-ilgtermina-nakotne.d?id=37468833

Šķēle: PLL nebūs Tautas partijas ilgtermiņa nākotne

Politiskā apvienība "Par labu Latviju" (PLL) šobrīd ir Tautas partijas (TP) parlamentārās pārstāvības ietvars, bet nebūs TP ilgtermiņa politiskā nākotne, sestdien TP kongresā pauda partijas līderis Andris Šķēle.

"Saeimas frakcija un kolēģi apvienības partijās ir un būs mums svarīgi, bet tikai ar mērķi realizēt mūsu politiskās idejas un programmas nostādnes. Mēs visi vēlamies dzīvot labā Latvijā. Taču politisko uzdevumu plašais spektrs nosaka un pieprasa grūto izvēli – TP pašai spēt pacelties, atgūt mūsu vēlētāju, nostiprināt un pieaudzēt TP mandātu un atgriezt Latviju atkal uz augšupejošām kāpnēm," pauda Šķēle.

Viņš norādīja, ka TP pārstāvjiem Saeimā un apvienības frakcijai, kuru vada Edgars Zalāns, būs "arvien precīzāk un inteliģentāk jāiezīmē tieši TP pozīcija". "Par spīti valdības piekoptajai politikai, kura daudzās jomās un visupirms komunālo pakalpojumu jomā rezultējas milzīgu izmaksu pieaugumā, TP deputātiem pašvaldībās un vadot tās, būs daudz precīzāk un aktīvāk jāsameklē iespējamie labākie risinājumi iedzīvotāju labā," norādīja Šķēle.

"Tautas partijai ir jāspēj saprast pašai sevi, jāspēj dot vērtējums savas pašas dzīvei, panākumiem un zaudējumiem, atzīt alošanos un atmest rīcības nekonsekvenci. To politiskās nākotnes reibuma sajūtu, kas valdīja partijas vadības rindās līdz pat 2009. gadam, šķiet vairs neredzam, bet arī apņēmību grauzt politiskās opozīcijas garoziņu ne visu kolēģu acīs var šodien saskatīt," atzina TP līderis.

Viņš solīja, ka "mums ir un būs visciešākie kontakti ar uzņēmējiem, katrs uzņēmīgs un godīgs cilvēks ir mūsu pirmais sabiedrotais, mēs esam pateicīgi viņiem par atbalstu, ko esam saņēmuši". "Jā, uzņēmēji nav vieglas personības, daudzi ir raupji kā jau pamatakmeņi, bet faktiski tikai viņu risks, viņu uzņēmība, viņu spīts ir ļāvis pat šajos ekonomiskās politikas "mēra" gados, jauki nosauktos par konsolidācijas un stabilizācijas gadiem, aizpildīt lielāko daļu valsts budžeta," uzskata politiķis.

Analizējot TP sniegumu pērn rudenī notikušajās 10.Saeimas vēlēšanās, Šķēle atzina, ka "vilšanās sajūta par krīzes smagumu, par TP toreizējo līderu nespēju to prognozēt un laicīgi veikt labi pamatotu skarbu un nepieciešamu profilaksi, faktiski bija jau rezultējusies lielas sabiedrības daļas slēdzienā – TP nav vietas 10. Saeimā". "Bija zaudēta pragmatiskā, nacionālā un lietišķā politiskā spēka slava, bet radīts augstprātīgas, korumpētas, nekonsekventas partijas tēls," atzina TP līderis, norādot, ka "es pārņēmu TP partijas vadību, ja tā var teikt, uz lejupejoša eskalatora kāpnēm". "Un smagā bagāža kā tāda pārkrauta mugursoma plecos, šķiet, nedeva ne mazāko cerību spēt skriet augšup pa lejupejošām kāpnēm," atzina Šķēle.

Tomēr, viņaprāt, "maza pārstāvniecība ir labāka kā nekāda" un "TP ir spējusi to, ko nespēja sociāldemokrāti, savulaik LC un arī ZZS, netiekot attiecīgajos politiskos ciklos pārstāvēti Latvijas parlamentā".

Šķēle uzskata, ka "šodien svarīgākais būtu diskusija par TP, par TP iespējām un soļiem konsekventas politikas virzienā". Viņš atgādināja, ka nedaudz vairāk kā pēc diviem gadiem būs pašvaldību vēlēšanas, pēc trīsarpus – nākamās kārtējās Saeimas velēšanas. Politiķis uzsvēra, ka "šis ceļš būs garš gan laikā, gan darāmo darbu ziņā".

Taču "ja darīsim visu rūpīgi, apdomīgi un konsekventi, tad pēc kāda laika, un var gadīties ne pārāk īsa, cilvēku uztverē TP tēls var mainīties", cer Šķēle. "Pašreizējais būtu jāaizstāj ar saprātīgas politikas nesējas būtību. Tātad ar citu saturu. TP ir ejams nozīmīgs laika sprīdis sava kompetences, autoritātes un uzticamības atjaunošanā. Bet tas ir iespējams ceļš, un pārveidojot mūsu jauniešu lozungu viņu gada sapulcē – ticu, ka reiz būs atkal oranžs. Tas ir pragmatisks, kompetents, saprātīgs un paļāvību raisošs politisks spēks, TP nākotnes tēlu iezīmēja partijas līderis.

Par TP galvenajām vērtībām Šķēle atzina demogrāfijas jautājumus, "modernu nacionālismu", kas balstīts Eiropas kristīgajās vērtībās, privātīpašuma "valstiska aizsardzība, tā izaugsme, tā uzkrāšana".

Šķēle uzskata, ka "nācijas izdzīvošanai ir svarīgs strādīgs cilvēks, pašpietiekams cilvēks, cilvēks, kas gatavs maksāt nodokļus un uzturēt valsti". "Mūsu vēlētājs nav vienas nakts nodokļu revolūcijas fans. Pat ja šādai naktij kāds pielipina valsts glābšanas birku. Un tas TP ir jāņem vērā. Mums ir jāiestājas par ļaudīm, kuri pieprasa atbildīgu un paredzamu politiku," sacīja TP līderis.

Šķēle atzina, ka "ir kolēģi [bijušie TP biedri], nu jau var teikt, ka bijušie, kas dažādu iemeslu pēc bija spiesti pieņemt lēmumu atstāt TP rindas". "Tie ir individuāli lēmumi, balstīti gan savas personīgās karjeras apdraudējumā, gan vēlmē pielāgoties konjuktūrai. Mēs rēķināmies, ka šādi gadījumi var būt arī turpmāk. Mēs pieņemam to zināšanai un nebaramies nevienam nopakaļ. Par lielāko daļu pat esam pārliecināti, ka viņi balsos par TP sarakstu nākošajās vēlēšanās, kā jau viņi to vienmēr ir darījuši līdz šim. Pat ja kāds būs savu oranžo būtību pārsedzis ar zaļu, zilu vai citas krāsas uzsvārci," sacīja Šķēle.

Viņš arī uzsvēra, ka "tikai caur gados jaunu cilvēku iesaisti politikā, TP spēs atrast līdzvērtīgu maiņu un atjaunot oranžo zīmolu".

"TP valdes vārdā varu šodien apliecināt, ka tiks atbalstīti visi tie centieni, visas tās pūles, visi tie mūsu cilvēki, kuri savu personīgo izvēli saistīs ar atrašanos TP rindās kā ilgtermiņa izvēli. Var jau būt, ka pašvaldību vēlēšanu specifikas dēļ ir vietas, kur vienkāršāk būtu, ejot īstermiņa ceļu, teikt – balsojiet par mani, es nu esmu vietējās partijas biedrs. Bet ir pilnīgi droši, ka tas neattaisnosies ilgtermiņā ne novadam, ne valstij kopumā." TP stratēģiju pašvaldību vēlēšanās raksturoja Šķēle.

Jau vēstīts, ka pirms 10.Saeima svēlēšanām tautas partija, kuras reitingi liecināja - partija neiekļūs Saeimā, kopā ar LPP/LC, vairākiem reģionālajiem spēkiem un uzņēmējiem izveidoja apvienību PLL, kas ieguva parlamentā astoņas vietas un pašlaik atrodas dziļā opozīcijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru