pirmdiena, 2011. gada 28. februāris

Lokenbahs (JL) - tarifu regulators

Tarifus turpmāk regulēs savējie


25.02.2011. Autors: Ģirts Zvirbulis. LA: http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/latvijas.zinas/?doc=94775

Par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāju parlaments vakar iecēla ar "Jauno laiku" saistīto uzņēmēju Valdi Lokenbahu. Amatus padomē ieguva arī citi valdošajām partijām pietuvināti cilvēki.

Par Lokenbaha iecelšanu balsoja 52 deputāti, pret bija 37, bet atturējās divi deputāti. Lokenbahs ir "Eiropas kustības Latvijā" viceprezidents un arī agrāk ieņēmis vadošus amatus gan nevalstiskajās organizācijās, gan uzņēmumos. Viņš vadījis "Lattelecom" meitas uzņēmumu "Lattelecom Technology", kā arī bijis AS "Dati" prezidents. Jaunais SPRK padomes vadītājs ir "Vienotībā" ietilpstošās partijas "Jaunais laiks" atbalstītājs un ziedotājs.
SPRK padomes locekļa amatā Saeima atbalstīja zvērinātu advokātu Rolandu Irkli, kurš ir arī Pilsoniskās savienības un "Vienotības" valdes loceklis. Par viņa iecelšanu amatā nobalsoja 48 deputāti, pret bija 40 deputāti, bet atturējās divi deputāti.

Padomes locekļa amatā tika iecelts arī finanšu analītiķis un ekonomists ar specializāciju vadības zinātnēs un uzņēmējdarbības vadībā Andris Aniņš. Viņš no 2003. līdz 2005. gadam strādājis Ventspils domē par finanšu nodaļas galveno speciālistu, bet vēlāk bijis finanšu analītiķis un finanšu direktors ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimeni saistītajos uzņēmumos "LSF Holdings" un "LSF TRANS". Aniņa iecelšanu SPRK atbalstīja 46 deputāti, pret bija 39, bet atturējās seši tautas kalpi.
Tāpat SPRK padomē Saeima iecēla arī ekonomistu un pašreizējo SPRK padomes locekli Gintu Zeltiņu. Par viņu nobalsoja 49 deputāti, bet pret bija 41 deputāts.
Visbeidzot SPRK padomē tika iecelta arī ekonomiste Inese Ikstena. Viņai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze administratīvajā darbā valsts pārvaldē un pieredze darbā vienā no SPRK regulējamām nozarēm – informācijas komunikāciju tehnoloģijas un to pakalpojumi. Par Ikstenas iecelšanu SPRK nobalsoja 45 deputāti, pret bija 42, bet atturējās divi deputāti.
Opozīcijas pārstāvis Einārs Cilinskis ("VL"/"TB"/LNNK) vērsa uzmanību uz to, ka, ieceļot pēc politiskās piederības, nevis profesionālajām kvalitātēm piemeklētus kandidātus, valsts riskē ar to, ka netiks kompetenti izvērtēti tarifi. Turklāt tas esot pretrunā ar Eiropas likumdošanu un labas pārvaldības principiem, kas nosaka, ka regulatoram jābūt politiski neatkarīgam. Savukārt Andris Šķēle (TP) ironizēja par valdošās koalīcijas steigu, nedodot citām frakcijām laiku iepazīties ar izvirzītajām kandidatūrām. Lokenbahs un Irklis savus jaunos pienākumus sāk pildīt šodien, bet Aniņš, Ikstena darbu SPRK uzsāks 2. jūlijā.
"Tēvzemieši gan amatiem vienmēr virzījuši tikai profesionāļus, kas nekādi nav saistīti ar partiju. Piemēram, Emīlu Jakrinu Ceļu satiksmes drošības direkcijā, jo viņam ir autovadītāja apliecība, tātad viņš brauc ar mašīnu un kas apliecina viņa augsto profesionalitāti," uz opozīcijas pārmetumiem ar ironiju atbildēja deputāts Kārlis Šadurskis ("Vienotība"). Savukārt Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins ("Vienotība") uzskata, ka opozīcijas pārmetumi par to, ka nav bijis laika iztaujāt kandidātus, nav īsti pamatoti, jo valdības sēdē šie cilvēki apstiprināti jau pirms vairākām nedēļām un frakcijām bijis laiks uzaicināt viņus uz tikšanos. Turklāt kandidāti esot piemeklēti atklātā konkursā, nevis tikuši īpaši bīdīti no ministru puses.

Viens no pirmajiem izaicinājumiem jaunajam SPRK padomes sastāvam būs izvērtēt jauno elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtību.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru