piektdiena, 2013. gada 25. janvāris

Krievu valoda - NEVAJADZĪGĀ VALODA (Latvijā)


NEVAJADZĪGĀ VALODA
 Es nezinu vai prezidents Andris Bērziņš intervijā Sanktpēterburgā, kur viņš aicināja visus latviešus iemācīties krievu valodu, ir pārkāpis valodas likumu un Satversmi, bet viņš ir izteicies muļķīgi, nepareizi un neloģiski. Viņš apgalvo, ka krievi labi pārvalda latviešu valodu. Ja tā ir, tad kur ir problēma? – runāsim visi latviski Latvijā. Bet latvieši zina, ka viņa apgalvojums ir nepareizs. Liela daļa arī jaunie krievi neprot runāt latviski, un vēl daļa no tiem naidīgi atsakās to darīt. Bērziņš par daudz ar krieviem runā krieviski lai spētu pārbaudīt viņu latviešu valodas zināšanas.
Katrai valstij ir savs īpatnējs vajadzīgo svešvalodu profils. Piemēram, ASV, no visa darbaspēka apmēram 1% jāzina spāņu vai portugāļu valoda priekš biznesa ar Meksiku un Centrālo un Dienvidameriku. Tad apmēram 0,1% jāzina katra no japāņu, ķīniešu, vācu, franču un arābu valodām.
  Latvijā no darbaspēka apmēram 5% jāzina angļu valoda, kas ir pasaules valoda. Apmēram 2% - krievu valoda priekš biznesa, kā Bērziņš teica, ar Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu un citām bijušajām Padomju Savienības valstīm; 1% jāzina katru no vācu, franču, spāņu, zviedru / dāņu, somu / igauņu, poļu un lietuviešu valodām. Tie 2% krievu valodas zinātāji var nākt no Latvijas krieviem, tādēļ nevienam latvietim nav obligāti jāzina krievu valoda.
Igaunija, kur ir 30% krievi, tās prezidents Tomas Ilves atšķirībā no mūsu prezidenta, teica "krievu valoda ir okupantu valoda, to mums nevajag". Un Igaunijā ekonomija ir labāka nekā Latvijā un viņi labi iztiek bez krievu valodas. Visiem krieviem, kas pašlaik dzīvo Latvijā, jāzina latviešu valoda vai jāalgo tulks.
  Krieviem (un latviešiem) jāsaprot, ka krievu valoda lēnām izmirst.  Katru gadu krievu valodas zinātāju skaits samazinās par vairāk nekā 1 miljonu. Vienīgā valsts ārpus NVS, kur krievu valoda vēl izplešas, ir Latvija. Vācijas Merkele runā krieviski, bet es šaubos vai viņas bērni to zinās. Kāds procents skolnieku un jauniešu Uzbekistānā, Gruzijā un Azerbaidžānā zina krievu valodu tik labi kā Bērziņš? Tas nav liels, tādēļ – kāpēc diskriminēt latviešus un spiest mums iemācīties nederīgu valodu tikai tāpēc, ka mūsu politiķi ir tik gļēvulīgi un Latvijā vēl valda vecie padomju komunistu nomenklatūristi, kā Andris Bērziņš un Māris Gailis. Krievu valodas zināšana ir okupācijas/Padomju Savienības atlieka. Kad baltieši dzird krievu valodu, viņi nedomā par Puškinu vai Tolstoju, bet gan par okupāciju un milzīgiem cilvēku un ekonomiskiem zaudējumiem.
 Andra Bērziņa Sanktpēterburga teikto es dzirdēju no Vladimira Lindermana 2011.g. novembrī Latvijas TV. Kādi domu brāļi!
 Aivars Slucis

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru